Contact 
 06-14509890
Info@huidtherapieputten.nl

        Vrouwenpraktijk hart voor huid &ontspanning

Steelwratten en ouderdomswratten
Fibromen of steelwratjes, lijken op wratjes op een steeltje. Het is een hele onschuldige huidoneffenheid en hoewel ze wratjes genaamd worden, hebben ze niets met de ‘’gewone wrat, verrucae vulgaris’’ te maken. Deze zijn namelijk afkomstig van het virus HPV (humaan papilloma virus) en daarbij ook overdraagbaar. Fibromen/steelwratjes zijn niet afkomstig van een virus maar door wrijving van de huid ontstaat een huidaanhangseltje. Deze ‘’wratjes’’ zijn niet overdraagbaar. Ze komen veel voor in de hals, vaak ontstaan door wrijving door kleding of sieraden maar ook in de oksels en op de romp. Ook de verruca seborrhoica ofwel ouderdomswrat heeft niets met een verrucae vulgaris te maken, ook deze wrat is niet afkomstig van een virus. Een verruca seborrhoica heeft een wat wasachtig, soms schilferig en verheven uiterlijk. Vaak zij deze wratten ook licht of donkerbruin gekleurd. Omdat deze huidoneffenheden meer voorkomen bij het ouder worden, worden ze ook wel ouderdomswratten genaamd. Ze kunnen enkel of in grote getale voorkomen, met name voor op de romp maar kunnen ook in het gelaat, de hals armen en benen voorkomen.  Ze worden cosmetisch vaak erg storend bevonden en kunnen op bepaalde plekken wat irritatie veroorzaken wanneer kleding hier overheen schuurt.

Beschadigde haarvaatjes
Door zwakte van de wanden van de kleine bloedvaatjes, kunnen teleangiëctastieën dit zijn rode haarvaatjes die lijnsgewijs over de huid lopen en met name veel voorkomen in het gelaat en op het decolleté. Wanneer deze haarvaatjes in grote getale voorkomen noemen we dit couperose. Ook de spider neavi en het hemangioma sinilis (ouderdomsbloedvlekje) zijn voorbeelden van beschadigde haarvaatjes, dit vaatje heeft een rood centrum als een speldenknopje met rondom lijnvormige uitlopertjes, een hemangioma sinilis ontstaat vaak ook bij het ouder worden en is een kersenkleurig stipje wat iets verheven kan zijn.
Bovenstaande zijn alleen onschuldige huidoneffenheden. Wanneer een plekje niet lijkt op een van de bovenstaande huidoneffenheden, zal ik u of je aanraden het plekje na te laten kijken door uw huisarts.

Electrocoagulatie
Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van verhitting, het overmatige weefsel verhard en laat met enkele dagen los. Deze methode is ook geschikt voor de huidoneffenheden door beschadigde haarvaatjes omdat het bloedvaatje gelijk dichtgemaakt wordt. Hierdoor is de huid gelijk dicht zonder dat het gaat bloeden. De plekjes genezen zonder littekens, een paar dagen na de behandeling is er nog een rood vlekje zichtbaar wat na enkele weken verdwijnt. De behandeling is niet pijnloos, maar doordat het vrij snel gaat is goed te doen.

Adviezen
Na de behandeling is het belangrijk goed op te letten met afdrogen na douchen, probeer de plekken die behandeld zijn droog te deppen om de wat kwetsbare huid niet te beschadigen. Goedaardige huidoneffenheden kunnen hooguit soms wat jeuken omdat ze op plekken kunnen zitten waar de huid aan wrijving onderhevig is. Wanneer u een wondje heeft dat al geruime tijd aanwezig is, misschien soms verdwijnt maar ook weer terug komt, is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling niet omdat het als puur cosmetisch gezien wordt. U kunt vooraf bij u verzekeringsmaatschappij informeren of u in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding. 

Behandelduur en -frequentie
Een enkel steelwratje of ouderdomswratje laat zich vaak in één behandeling verwijderen. De frequentie van behandelen is afhankelijk van de hoeveelheid van de huidoneffenheden en de grootte hiervan. Bij erg grote ouderdomswratten kan het voorkomen dat er nog een restje achterblijft dat bij een  volgende behandeling  verwijderd wordt. Bij haarvaatjes is één tot drie keer behandelen vaak voldoende, tevens afhankelijk van de uitgebreidheid. Wanneer de huid behandeld is, betekend dit niet dat er nooit nieuwe huidoneffenheden ontstaan. Wanneer u hiervoor gevoelig bent kunnen zich na verloop van tijd (enkele maanden tot jaren) toch weer nieuwe huidoneffenheden vormen.
Share by: